Politik Perak - Tempoyak dah Masam ?

Datuk Abdul Aziz Rahim , HAKIM MAHKAMAH TINGGI WAJAR LETAK JAWATAN ?

3 Hakim Mahkamah Rayuan Sebulat suara menolak permohonan Nizar, sekaligus memberikan kemenangan 3 - 0 kepada Zambry. Mereka bertiga mengatakan Hakim Datuk Abdul Aziz telah buat kesilapan besar bila memberi kemenangan kepada Nizar.
" Yang Arif Hakim Mahkamah Tinggi berkenaan gagal menilai dengan betul dan secukup-cukupnya semua keterangan yang ada padanya sehingga membuat keputusan yang salah" kata Hakim Datuk Md Raus Shariff yang bersidang bersama Hakim Datuk Zainun Ali dan Hakim Datuk Ahmad Maarof.

Apabila 3 orang bos anda mengatakan anda telah membuat keputusan yang salah, apa reaksi anda??? Hakim Datuk Aziz wajar letak jawatan?

Nizar menegaskan bahawa beliau akan terus membuat rayuan ke Mahkamah Persekutuan sebagai percaturan terakhir di gelanggang mahkamah, kemudian ke gelanggang rakyat Perak pula.
Bagaimanapun Penasihat Undang-undang Umno yang bertindak sebagai Peguam pemerhati, Datuk Mohd.Hafirizam Harun menegaskan "Bukan mudah bagi Mohammad Nizar untuk mengemukakan rayuan memandangkan keputusan 3 hakim adalah sebulat suara (3 - 0)"

TEMPOYAK DAH MASAM - KENA TUNGGU MUSIM DURIAN BARU, BUAT TEMPOYAK BARU !!!


RAYUAN NIZAR DI MAHKAMAH RAYUAN

Isnin 18 mei, mahkamah rayuan putrajaya di jangka memutuskan rayuan yang di buat oleh pihak Nizar. Banyak pihak berminat untuk mengetahui bentuk keputusan yang bakal di umumkan itu. Apakah kesan langsung yang akan terjadi? apakah sesudahan? apakah tindakan-tindakan selanjutnya??
Selain dari proses mahkamah, sudah tiada ke pilihan lain bagi menamatkan kemelut politik Perak yang telah menjadi seakan chachamerbau ataupun tempoyak yang memualkan ???Gajah dan badak sumbu bergaduh, sang kancil lari ke hulu ke hilir....

Mahkamah yang patut bersidang pada 1snin 18 mei telah di tunda kepada jumaat 22 mei.
Selepas bersidang pada petang jumaat, Zambry menang dengan 3-0, zambry sah sebagai MB Perak.


DI MAHKAMAH RAYUAN

LAIN DI MAHKAMAH TINGGI SEMALAM LAIN PULA DI MAHKAMAH RAYUAN HARI INI. RAKYAT JADI SEMAKIN KELIRU, POLITIK BERTAMBAH CELARU. REBUT MEREBUT TERUS BERLAKU. BELUM ADA TANDA KESUDAHAN. ESOK LUSA ANGGOTA FRU KENA BEKERJA LEBIH KERAS. AL-SULTAN WAJAR BERTITAH SEBELUM RAKYAT TERUS MEMBERONTAK ???


DI MAHKAMAH TINGGI

Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam 11 MEI telah membawa padah kepada kerajaan BN Perak yang di pimpin oleh Zambri sejak 96 hari yang lalu. Mahkamah mendapati perlucutan jawatan Nizar dan perlantikan Zambri sebagai Menteri Besar Perak oleh Sultan Perak atas cadangan dan nasihat Najib telah melanggar undang-undang tubuh negeri Perak dan undang-undang Persekutuan. Krisis politik Perak bermula apabila Kerajaan BN pimpinan Tajul Rosli di tumbangkan dalam pilihanraya umum ke 12 yang lalu. Umno dan BN ‘terkejut beruk’ dengan kekalahan yang tidak mereka duga itu. Lanjutan itu mereka yang telah kehilangan kuasa secara tiba-tiba itu telah menjadi gundah gelana, tidur tak lena, mandi tak basah, makan tak selera. Maka mereka pun berusaha dengan pelbagai cara dan helah untuk mendapat balik kuasa tersebut. Akhirnya 3 adun yang ‘bermasalah’ (2 dari PKR dan 1 dari DAP) telah berjaya di ‘pujuk’ supaya keluar dari parti masing-masing dan mengistiharkan diri sebagai Adun Bebas dan menyokong BN.
Najib dengan gelojohnya telah mengadap dan menasihati Paduka Al-Sultan supaya melantik Zambri sebagai Menteri Besar yang baru. Akibat dari perasaan gelojoh yang membuak-buak, Najib telah hilang pertimbangan. Najib sepatutnya menasihati anggota Dun BN supaya mengemukakan undi tidak percaya terhadap Nizar, bukannya menasihati sultan supaya menggugurkan Nizar. Sultan Perak yang di ketahui umum sebagai seorang yang amat arif tentang undang-undang dan telah lama berkhidmat dalam bidang perundangan negara dan merupakan Bekas Hakim Negara. Namun tindakan Sultan telah di pertikaikan oleh banyak pihak. Ternyata undang-undang yang sediada masih terdapat ‘lompang-lompang’ yang menjadi ruang pertikaian oleh para peguam dan pensyarah-pensyarah undang-undang. Kalaulah mereka yang arif tentang undang-undang itu sendiri pun mempertikaikannya, apatah lagi rakyat terbanyak yang jahil undang-undang. Lompang-lompang tersebut perlu di padatkan segera.
Peguam yang mewakili Zambri telah diarahkan supaya mengemukankan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi semalam. Mereka kata mereka akur dengan keputusan mahkamah tetapi dalam masa yang sama mereka rasa tidak puashati lalu mengemukakan rayuan. Akur tapi tak puashati?. Mengapa tak puashati ? Perasaan Gelojoh dan Tamak seringkali mendorong manusia supaya tak puashati ? Bila hati tak puas, jiwapun tak tenang dan tindakan pun jadi bercelaru .....