DUN Manik Urai - Calon Jadi Penentu ?


SPR telahpun menetapkan tarikh penamaan calon pada 6 hb Julai dan tarikh pengundian pada 14 hb julai 2009. Tempoh berkempen 8 hari sahaja.


DUN Manik Urai - Calon Jadi Penentu ?

Siapa yang akan menang akan di tentukan seawal 6hb. Julai ini , iaitu pada hari penamaan calon. Ini kerana Faktor calon adalah faktor mutlak yang akan membawa kemenangan di Manik Urai. Kedudukan pengaruh PAS dan UMNO adalah hampir seimbang. Pada pilihanraya umum ke 12 yang lalu Ismail Yaacob(Allahyarham) Timbalan Yang Di Pertua Pas Kuala Krai telah menewaskan Mohamed Zulkifli Omar (yang lebih di kenali dengan panggilan Zuki ) Ketua Pemuda Umno kuala Krai dengan majoriti 1,352. Saudara Zuki adalah penyandang ketika itu dimana beliau telah berjaya menewaskan Ustaz Zamzuri Mat Lazim dalam PU ke 11 dengan majoriti tipis 53 undi. Bagi menjadikan pilihanraya DUN Manik Urai ini nanti sebagai pertemuan buku dengan ruas, memilih calon yang tepat adalah menjadi satu kepastiaan oleh Pas maupun Umno.

Calon yang bakal di tonjolkan oleh Pas dan Umno mestilah terdiri anak tempatan yang bermaustautin di Mukim Manik Urai. Manik urai di gembar gemburkan sebagai kubu kuat Pas, ini kerana sepanjang pilihanraya Pas cuma kalah 2 kali. Kekalahan Pas pada pilihanraya 2004 di katakana oleh faktor calon. Saya berpendapat, Umno perlu mencari 2 orang calon anak tempatan. Seorang sebagai bakal calon dan seoarang lagi akan bertanding sebagai calon bebas. Jika calon bebas boleh menarik undi sekitar 300 undi, Umno boleh menang. Calon bebas boleh meraih undi lebih dari 300 undi jika beliau terdiri dari anak tempatan yang dikatakan pengundi akan ‘malu mata’ dengannya, juga mempunyai anak beranak atau waghi wagha yang ramai di kawasan DUN Manik Urai.

Umno di jangka mencalonkan Naib Ketua Bahagiannya iaitu saudara Abdul Jalal b. Muda (Lebih di kenali dengan panggilan Abg Jalal Pak Muda) yang kini menetap di Mukim Manik Urai-Jalal bukan anak tempatan, cuma dia sudah lama menetap di situ. Namum begitu di kabarkan beberapa orang lagi sedang melobi supaya di pilih sebagai bakal calon Umno. Umno Bahagian Kuala Krai di katakan senentiasa berpuak-puak setiap kali tiba musim pilihanraya. Mana-mana tokoh yang tidak terpilih akan melakukan aktiviti tikam belakang dan Chah keting kepada calon yang dipilih. Semua orang kuat Umno Kuala Krai tahu perkara ini. Politik Umno kuala Krai sudah lama bermasalah. Harap Datuk Pha (Mustaffa Muhammed) yang baru di lantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan dapat menyelesaikan perkara ini. Persoalannya,dapatkah Datuk Ramzi selaku Ketua Umno Bahagian kuala krai yang telah tidak di beri apa-apa jawatan penting dalam badan perhubungan, bekerjasama dengan Datuk Mustaffa ?

Kita Tunggu 6 hb. Julai nanti !!
Anakjati Manik Urai di perantauan kenalah pakat-pakat balik belaka!!!