TAMPARAN PERTAMA BUAT NAJIB

Kekalahan BN di 2 Bukit memberikan tamparan yang cukup hebat untuk Najib. Kekalahan Umno di Bukit Gantang dapat di ibaratkan seperti tamparan di pipi kanan dan kekalahan MIC di Bukit Selambau pula seperti tamparan di pipi kiri. Tamparan ini di diterima oleh Najib pada hari ke 5 nya sebagai Perdana Menteri. Tercunggap Najib dibuatnya. Pelan peralihan kuasa telah berjalan lebih dari 5 bulan yang lalu. Bermakna selama lebih 5 bulan ini, Umno belum dapat mengembalikan kekuatannya dengan menarik minat pengundi muda. Hidangan gula-gula oleh Najib dengan Pembebasan 13 tahanan ISA dan Pembatalan pengantungan permit penerbitan Harakah dan Suara Keadilan yang dibuat dalam langkah sulongnya di dapati telah gagal memikat hati para penggundi. Pengantungan permit penerbitan itu yang di umumkan oleh Syed Hamid pada 24 mac dan di tarik balik pada 4 april di lihat sebagai agenda lakukan politik Najib. Nampaknya rakyat telah mual dengan gula-gula Umno .

Muhyiddin sebagai pengarah pilihanraya kecil sepatutnya menerima malu yang besar dengan 2 kekalahan ini. Sebelum ini Muhyiddin lantang mencanangkan bahawa kegagalan BN dalam pilihanraya Umum ke 12 adalah kerana kelemahan dan kepincangan pentadbiran PakLah. Lalu di nobatkannya Najib. Umum semakin faham apa yang tersirat di sebalik desakan Muhyiddin supaya peralihan kuasa di buat dengan segera. Muhyiddin telah menghitung peningkatan kerjaya politiknya dalam sisa-sisa usianya.Paklah mesti di paksa melangkah untuk membolehkan Mahyidin maju setapak. Namun begitu, Banyak pihak percaya bahawa kerjaya politik Muhyiddin sudah hampir sampai kepenghujung. Beliau juga di jangka senasib dengan Musa Hitam, Ghafar Baba dan Anwar Ibrahim, timbalan perdana menteri yang gagal menjadi PM. Kemungkinan besar Muhyiddin akan dicabar dan ditewaskan oleh salah seorang dari Naib Presiden sekarang dalam pertandingan jawatan timbalan presiden yang akan datang.

Kemasukan semula Mahathir ke dalam Umno dan kehadhiranya dalam kempen-kempen di Bukit Gantang dan Bukit Selambau nampaknya tidak membantu apa-apa. Banyak pehak berpendapat taringnya telahpun patah. Zamannya sudah lama berlalu. Beliau patut bersara sepenuhnya dari politik. Tidak perlu lagi berkokok lantang dalam blog maupun web atau atas mana-mana pentas ceramah politik. Najib akan menerima lebih padah jika kepimpinannya dibayangi oleh Mahathir. Jika Mahathir rasa terpanggil untuk terus menabur jasa dan baktinya di akhir sisa usianya, elok sangat jika dia dapat kembali membuka klinik dan memberi rawatan percuma kepada rakyat termiskin ataupun bertugas secara sukarela di klinik wakaf anjuran KPJ.

Tempat / Keputusan Resmi / Keputusan undian Dari Blog saya
B.Gantang / Pas 54% / 55%
B.Selambau / PKR 53% / 51%
Keputusan diatas menunjukan ada kolerasi yang signefikan diantara undian di dalam blog dengan undian sebenar.(08/04/09)