ANALISA KEPUTUSAN DUN PENANTI

Amat memeranjatkan banyak pihak bilamana peratus keluar menggundi sekadar 46.15% sahaja. Kadar yang paling rendah pernah di catatkan dalam siri pilihanraya di Malaysia. Berikut adalah antara faktor yang menyebabkan peratusan yang rendah :

1.Pilihanraya menjadi Lesu bilamana Umno atau BN membaikot pilihanraya tersebut. Penyokong Umno dan BN semuanya membuat protes senyap dengan tidak keluar mengundi, Muhyiddin menafikan bahawa para penggundi Umno dan BN di larang dari keluar menggundi.Kalau tidak di larang, mengapa mereka tak pergi mengundi?

2.Pilihanraya menjadi Suram bilamana SPR mengharamkan balung-balung panas dan perayu-rayu undi pada hari pembuangan undi.

3.Pilihanraya menjadi Kelam bila sepanduk-sepanduk dan bendera-bendera mana-mana parti tidak di benarkan berkibar di kawasan pusat membuang undi

4.Calon-calon bebas terdiri dari mereka yang tidak punya kelibar. Kesemua calon bebas hilang wang pertaruhan. Para penggundi merasakan , calun bebas kalaupun mereka menang , mereka sekadar menyandang jawatan tapi tidak punya apa-apa kuasa. Jawatan tanpa kuasa tidak membawa sebarang makna.

KEPUTUSAN RASMI

1.Mansor Othman (PKR) : 6,052 undi
2.Aminah Abdullah (Bebas) : 392 undi
3.Nai Khan Ari a/l Nai Keow (Bebas) : 494 undi
4.Kamarul Ramizu Idris (Bebas) : 56 undi

Jumlah pengundi : 7,100
Peratus : 46.15 %
Undi rosak : 106 undi
Majoriti : 5,558 undi
Penyandang : Mohammad Fairus Khairuddin (PKR) Majoriti: 2,219 undi