USUL-USUL DALAM PARLIMEN FACEBOOK

[USUL-USUL TERKUMPUL DARI PALIMEN(YB) fACEBOOK]

USUL NO.1/PEMBANGKANG : Kami tidak bersetuju dengan cadangan pembinaan jambatan ke 3 Malaysia-Singapura, Banginda sultan Johor juga bersependapat dengan kami, masih banyak perkara asas rakyat yang perlu di utamakan....Mohon Membangkang !!!

USUL NO.2/KERAJAAN : Setelah kami mengkaji secara mendalam, Kabinet memutuskan untuk Meneruskan PPSMI. Kita mahu jenerasi kita cepat jadi Glokal. Namun BM tetap di Perkasa dan DBP diberi lebih Kuasa....Mohon Mencadang !!!

USUL NO.3/PEMBANGKANG : Jangan Sesekali Cuba Melemahkan Pakatan Kami Dengan Memanipulasikan isu Perpaduan. Kami Mahukan Perpaduan Rakyat Malaysia dan bukannya Setakat Perpaduan Melayu Sahaja. Mohon Mencadang !!!

USUL NO.18 /KERAJAAN (Politik) : Para Guru dan Cikgu kumpulan G41 keatas hendaklah di benarkan aktif berpolitik . Mohon Mencadang !!!

USUL NO.19 / PEBANGKANG (Politik) : Lebih 3 Ribu anggota polis di tugaskan mengawal P.Kecil Manik Urai. Di masa hadapan kita cadangankan supaya anggota Rela atau Askar Wataniah mengambil alih tugas-tugas seperti ini. Anggota polis patut tumpakan kepada kerja pencegahan Jenayah yang semakin meningkat. Mohon Mencadang!!!

USUL No.21 /PEMBANGKANG(Pelajaran) : Kelab Uwartawan (di samping kelab 3K) patutlah di tubuhkan di setiap sekolah menengah seluruh Negara, dengan ini pelajar-pelajar dapat post dengan segera ke facebook atau u-tube sebarang berita dan peristiwa dari sekolah masing-masing…Mohon Mencadang???

USUL No.23 /PEMBANGKANG(kesihatan) : Kami di fahamkan Penutup muka jenis kain yang lebih murah (RM1.50 sekeping) sukar di dapati dalam pasaran , yang banyak di pasaran agak mahal (RM6.90 hingga RM9.90 sekeping)….kami harap kementerian kesihatan mengambil tindakan segera dalam perkara ini supaya rakyat terbanyak tidak terbeban dan jangkitan dapat di kurangkan….!!! H1N! semakin membimbangkan ???

USUL NO.25 / PEMBANGKANG (Pelajaran & Sosial) : Mewujudkan Asrama 1 Malaysia adalah langkah sekunder, langkah prima adalah mewujud sekolah 1 Malaysia, selagi sekolah jenis kebangsaan Tamil dan Cina dikekalkan… Rakyat 1 Malaysia tidak mungkin dapat terbentuk dengan mudah….. mohon Mencadang !!!

MeMo Rakyat @ Yb Jawab !!!

MeMo(1) : Suruhanjaya DiRaja wajar di tubuhkan bagi menyiasat secara menyeluruhan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ)…..kontraktor utama Kuala DImensi sdn.bhd. (KDSB) di lapurkan membuat tuntutan palsu antara RM500juta hingga RM 1 billion….siapakah di sebalik KDSB…heret semua yang terlibat kemuka pengadilan… ???

MeMo(2) : SPRM merajuk tidak mahu menyiasat kes-kes melibatkan orang-orang politik...MB selangor pula mengarahkan SPRM membuat siasatan hanya pada waktu pejabat....Kes-kes orang politik di kira ber “Profile Tinggi”...... kalau cakap tak serupa bikin masakan rasuah boleh diperangi hingga ke akar umbi....???

Memo (3) : Plus Expressways untung RM765.2 juta dalam tempoh 6 bulan pertama 2009 dan jumlah pendapatan 6 bulan mencecah RM1.51 billion.....waw terkejut juga saya dengan keuntungan yang begitu banyak...namun kadar tol naik dan terus naik ....????

MeMo(4) : Siasat PAC mendapati kerugian berbilion wang rakyat untuk projek Zon Bebas Pelabuhan Klang dan Landasan Berkembar adalah kerana Modus Operandi yang sama iaitu 'Kelemahan Pengurusan" .... "Kelemahan Pengurusan" itu sebenarnya "Kecekapan Memanipulasi" pihak-pihak tertentu ??? Apa pula pendapat tuan-puan ..???

MeMo(5) : Berlaku adil dan saksamalah kepada semua rakyat...tak kira dari parti lawan maupun parti sendiri...yang miskin tetap dibela, yang susah pasti dibantu... rakyat keseluruhan didahulukan dan bukannya kroni dan pengikut sendiri saja yang di utamakan....!!!

MeMo(6) : Agak sukar juga untuk saya mengelak dari sembang politik masa berkunjung kerumah kekawan masa musim raya….rata-rata mereka suka membangkitkan isu royalti minyak untuk Kelantan…kenapa kerajaan persekutuan tak selesaikan hak rakyat Kelantan…kenapa Kelantan di anak tirikan ???

MeMo(7) : Meskipun BPR telah dijadikan suruhanjaya dan dipanggil SPRM, namun ianya masih gagal mengubah persepsi rakyat … survey oleh GCB-Global Corruption Barometer mendapati 70% rakyat merasakan kerajaan tidak begitu bersungguh-sungguh untuk menghapuskan rasuah … misalnya isu PKFZ yang melibatkan tokoh politik, pegawai tinggi kerajaan serta ahli perniagaan nampaknya di tangani secara lewa sahaja…???

MeMo(8) : Rakyat minta SPR supaya lebih telus dalam mengendalikan undi pos…di fahamkan di DUN Bagan Pinang terdapat 4606 undi pos berbanding 13,664 orang yang layak mengundi…ini kira-kira 33.7%, kadar peratusan yang cukup tinggi dan mampu mencorakkan keputusan pemilihan ???

MeMo(9) : Rakyat kelate cukup bertuah, tak dapat Royalti dapat wang Ehsan..JPP banyak bawa masuk dana pembangunan..dari kemubu sampai semerak >KADA yang jaga, dari Gua Musang sampai Ke Krai>KESEDAR yang kawal…Tumpat ke Songkla> Petronas kerjasama gan Thailand… makanya kerajaan Pas pula jaga/perentah tak sampai ¼ dari negeri kelate….!!!

MeMo(10) :DS Najib dan beberapa orang pemimpin kanan kerajaan sering kali berucap dalam bahasa English dalam majlis-majli yang di hadhiri kaum india khususnya... mengapa ya... orang india tak faham bahasa melayu ke ???